Noutăți legislație 2021

1. Potrivit unui comunicat din 28.12.2020 al Ministerului Muncii, Guvernul are in vedere cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2021 cu un nivel care sa depaseasca rata inflatiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit in contextul in care reprezentantii sindicatelor au solicitat cresterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat inghetarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel putin pentru primele luni ale anului viitor, argumentand situatiile dificile cu care se confrunta anumite sectoare economice. Hotararea privind stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata va fi adoptata in sedinta Guvernului din 30 decembrie 2020.

2. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a amanat operationalizarea Registrului central electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN prevazuta initial in data de 4 ianuarie 2021, pentru data de 11 ianuarie 2021. Aceasta amanare a avut loc la cererea mediului de afaceri fiindca entitatile raportoare, in termen de 10 zile de la operationalizarea Registrului au obligatia de a transmite organului fiscal central toate informatiile prevazute la art. VIII, alin (1) din OUG nr. 111/2020 privitoare la persoanele fizice, juridice sau alte entitati fara personalitate juridica care au deschis conturi intre data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta pana la data raportarii.

3. Incepand cu 27.12.2020 intra in vigoare modificarile aduse Codului muncii prin L 298/2020. Se introduce o noua situatie in care CIM poate fi suspendat din initiativa angajatorului (art. 52 alin (1) lit. f))) , respectiv pe durata suspendarii temporare a activitatii si/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta .


Sursa informațiilor www.smartbill.ro – >>> Vezi tot articolul <<<

Distribuie pe FaceBook