TVA-ul de plată

Granturile din OUG nr. 132/2020 – măsura 1 și 2 – vor putea fi folosite și pentru a plăti TVA-ul datorat de beneficiari, potrivit unui anunț recent al Ministerului Economiei, cheltuiala nefiind inițial eligibilă. Modificarea le profită tuturor categoriilor de beneficiari.„Ca urmare a discuțiilor din ultimele săptămâni, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are plăcerea să anunțe că, pentru prima oară, cheltuiala cu TVA de plata este eligibilă pentru a fi plătită prin granturile acordate prin Măsura 1 și Măsura 2 (OUG 130/2020).

Astfel, în privința datoriei de TVA, soldul de taxă pe valoarea adăugată (din decontul de TVA) reprezintă creanță fiscală datorată bugetului de stat*.

Beneficiarii pot utiliza microgranturile si granturile pentru capital de lucru pentru stingerea oricăror obligații fiscale declarate de beneficiar sau stabilite de organele fiscale prin declarațiile fiscale sau prin deciziile de impunere emise de organele de control, precum și pentru stingerea amenzilor de orice fel și a altor creanțe bugetare înscrise în titluri executorii emise spre recuperare de ANAF, care se fac venituri la bugetul statului.

De asemenea, nu se face distincție în funcție de forma de organizare a beneficiarilor. Prin urmare, toate categoriile de beneficiari, inclusiv PFA, ONG, CMI etc. pot folosi banii primiți pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat.

*A nu se interpreta eligibilitatea TVA-ului ca referindu-se la TVA-ul aferent facturilor de achiziție. Este vorba strict de TVA-ul de plată rezultat din decontul de TVA (declarația 300)”, a transmis luni seara Ministerul Economiei.

Miniștrii investițiilor și economiei au promis că granturile vor fi deblocate în curând, urmând să fie alocați banii necesari.

Atenție! Modificarea anunțată de minister trebuie cuprinsă într-un act normativ pentru a putea să se aplice în practică.

…………


Sursa informațiilor www.avocatnet.ro – >>> Citește tot articolul <<<

Distribuie pe FaceBook